Pompeblêd met schelpen voor vogels in Lendevallei

Leden van de Vogelwacht Oldeholtpade en omstreken steken hun vrije zaterdagen momenteel in de bouw van een pompeblêdvormig broedeiland.

Dat wordt over twee weken naar het midden van de nieuwe natuurplas van It Fryske Gea in de Lendevallei tussen Wolvega en Oldeholtpade gesleept.

Met het eilandplan viel de club vorig jaar in de prijzen bij een wedstrijd van de Bond Friese Vogelwachten, die haar leden opriep met ideeën te komen in het kader van Leeuwarden 2018. Dat culturele-hoofdstadjaar is al lang en breed afgelopen, maar dat doet niets af aan de functie van het eiland. Dat is bedoeld als eyecatcher voor iedereen die de provincie binnenrijdt over de A32, zegt voorzitter Leo Westenbroek van de vogelwacht.

Het eiland dobbert op kunststofbakken, met daarboven balken, kunststofroosters en doek. Daarop hebben de vogelwachters zaterdag een flinke laag schelpen aangebracht, als ondergrond voor de vogels.

Het eiland blijft verder kaal, zegt Westenbroek: ,,In de omgeving is alles al dicht begroeid. We mikken hier op vogels die hun jongen actief voeren: visdiefjes, sterns, scholeksters en misschien een paar plevieren’’.