SDW stelt ‘takkenroute’ voor

Wolvega – De gemeenteraad van Weststellingwerf heeft nog geen besluit genomen of er een ‘takkenroute’ komt in de gemeente. De fractie van SDW deed daartoe maandagavond een voorstel. Wethouder Mariska Rikkers wil de discussie volgend jaar voeren bij het vaststellen van het gemeentelijk afvalbeleidsplan.

Het gratis ophalen van groot snoeiafval gratis is volgens SDW al in heel veel gemeenten een succes. Als voorbeeld wordt de gemeente de Fryske Marren genoemd. Daar mag je tweemaal per jaar gebundelde bosjes van maximaal 1,5 m3 langs de weg zetten. ‘Bovendien is in het coalitieakkoord afgesproken om inwoners uit te dagen om in plaats van verharding meer groen in hun tuin aan te leggen.’

Het groenafval kan in Weststellingwerf al gratis naar het afvalbrengstation in Wolvega worden gebracht, maar lang niet iedere inwoner beschikt volgens SDW over een auto en/of aanhanger voor dergelijk vervoer.

De Gft-container en de bladkorven zijn niet bedoeld is voor groot snoeiafval. SDW hoopt dat het ophalen van takken inwoners stimuleert om meer beplanting in de tuin aan te brengen. Bovendien is het volgens SDW milieuvriendelijker om tweemaal per jaar een speciale ophaalroute te rijden, dan inwoners honderden kleine ritten te laten maken naar Wolvega. SDW wil daarom dat het college onderzoekt of de takkenroute haalbaar is. 

Overigens verdwijnen aan het eind van de winter ook heel veel takken naar de paasvuren in de gemeente.