Overpeinzing.
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Goed Heilig Man

Vandaag is het 5 december: Pakjesavond. Een leuke en spannende tijd voor kinderen, vooral wanneer ze oprecht gelovigen zijn.

Ik denk dan even terug aan de tijd dat ik zelf kind was, en herinner me de ernst waarmee ik een verlanglijstje samenstelde, en een tekening maakte voor de goede Sint. Ik hoorde ‘s avonds in bed werkelijk dat hij met zijn paard over ons dak liep.
Hij kwam bij ons op school, en wat was ik trots dat hij wist dat ik kon blokfluiten en verhaaltjes schreef. Hij aaide mij over mijn bol, en gaf me een cadeau waar waarachtig Mijn Naam op stond!
Trots vervulde mijn hart: Hij kent mij! Die Grote Heiligman kent mijn naam! Ik weet nog hoe dat voelde: zo warm van binnen dat je ervan blozen moest.

Ik denk dat ik in die tijd Sinterklaas net zo ervaarde als God. God was voor mij ook een Goed Heilig Man. Je mocht ook Hem alles vragen. Dan wel geen speelgoed, en het hoefde ook niet op een verlanglijstje, maar je mocht er om bidden. Want God hoort alles en weet alles, en je krijgt van Hem dan wel niet alles wat je wilt , maar wel wat je nodig hebt. Dat vertelde mijn moeder mij, en de juf, en de dominee. 

Dat God alles van mij weet, gaf me hetzelfde gevoel als toen Sinterklaas me over mijn bol aaide en zei: Goed gedaan meisje! En eigenlijk, als ik heel eerlijk ben ervaar ik God misschien nog wel zo. Nee, niet meer als een Sinterklaas, maar wel als een liefdevolle Vader die mij kent, en die mijn wensen en behoeften weet nog voor ik ze gevraagd heb.
Als u hierover wilt lezen kan ik u Psalm 139 aanbevelen.

Het is niet mijn bedoeling om God te ontheiligen door Hem te vergelijken met Sinterklaas, maar andersom lijkt de historische Sint-Nicolaas, bisschop uit Myra, eigenlijk best veel op hoe ik geloof dat God zich aan ons wil laten kennen. Daarin mogen we oprecht gelovigen zijn, gewoon zoals een kind.

Roelie Stevens-Schipper KW Oldelamer-Oldetrijne