Biljarters vinden plek in ‘t Polderhuus

Munnekeburen - Munnekeburen is een vereniging rijker. In ‘t Polderhuus is biljartvereniging De Groote Veenpolder opgericht.

De zes oprichters Koos Ernst, Henk Landman, Frans de Vries, Wim van Hilten, Peter Ernst en Henk Roo biljarten al circa acht jaar met elkaar in huiselijke kring. ‘We spelen elke drie weken op donderdagavond bij Peter’, zegt Henk Roo. ‘Zijn zoon zit in het bestuur van het Polderhus. Hij stelde vorige winter voor om een biljartclub op te richten. Dat leek ons wel een goed idee en nu is het werkelijkheid geworden.’ Notaris Drijver van Notariaat de Werven ondertekende vorige week de oprichtingsacte in het dorpshuis.

Tweedehands biljarttafel

De vereniging wil meer mensen de sport laten beoefenen. Naast de zes biljartvrienden hebben zich inmiddels vier liefhebbers bij de club aangesloten. Deze zomer werd voor ongeveer 700 euro een tweedehands biljarttafel aangeschaft. Andere benodigdheden, zoals ballen en keu’s, waren al in bezit van de biljartvrienden.

Jongere biljarters

Roo (44) is de jongste van de zes oprichters. De gemiddelde leeftijd van de vriendenclub ligt rond de 60 jaar. ’Biljarten heeft het imago van een sport voor oudere mannen. Dat is onterecht’, zegt Roo. ‘We hopen op meer jongere biljarters. Ook vrouwen zijn meer dan welkom. We hebben nu tien leden. Vooralsnog is vijftien het maximum. Bij meer biljarters moeten we de groep splitsen. Je wilt toch dat iedereen op zo’n avond 1 of 2 keer aan spelen toekomt.’

Competitie

De vereniging speelt tussen september en april elke donderdagavond. Er is een onderlinge competitie. Plannen om aan een reguliere competitie mee te doen, zijn er nog niet. Roo: ‘We willen eerst kijken wat de animo is, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Vooralsnog ligt de nadruk op een leuke avond biljarten, een gezellig samenzijn met een drankje en een bitterbal.’