Nabestaanden Ida Klijnstra stoppen met organisatie Lichtjesavond

De Blesse - Na 7 jaar stoppen Rikus en Margreet Scholing met de organisatie van de Lichtjesavond bij het Nationaal Monument voor Geweldslachtoffers in De Wijk.

De nabestaanden (Rikus is de zwager) van de in 2008 om het leven gebracht Ida Klijnstra uit De Blesse, ontvingen er zaterdagavond uit handen van voorzitter Jack Keijzer, voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG), een symbolisch cadeautje; een kaars met een afbeelding van de Muur.

Kaarsjes

Duizend kaarsjes brandden zaterdag in een winderige vlakte in de gemeente de Wolden en op en rondom het nationale monument Het Onbevattelijke. Al jaren een indrukwekkende herdenking en al jaren georganiseerd namens de FNG door Rikus en Margreet Scholing.

Voor aanvang van het officiële gedeelte bezochten vele nabestaanden al het naamplaatje van hun vermoorde geliefden om er bloemen bij te leggen. Zo’n 160 nabestaanden bezochten de herdenking die o.a ook werd bijgewoond door de burgemeester van de Wolden, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Slachtofferhulp Nederland en de Directeur-Generaal van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Troost

Op de Muur zijn inmiddels 160 naamplaatjes bevestigd van evenzoveel slachtoffers van zeer ernstig geweld. De bijeenkomsten bieden troost en houvast aan de nabestaanden. Met elkaar gaan ze in gesprek om mooie herinneringen aan hun dierbaren met elkaar te delen.

Indrukwekkend was toen Margreet Scholing kinderen vroeg om een extra kaarsje te branden. Eén kind beantwoordde de vraag: ‘voor wie brand jij een kaarsje?’ met ‘voor mijn papa’, een ander kind ‘voor mijn mama’. Hartverscheurend en zeer emotioneel.

De aanwezigen waren de Scholings zeer dankbaar voor zeven jaren organiseren van de Lichtjesavond. Een afscheidsapplaus viel hen ten deel.