School open, wel staken

Boijl - Wel of niet staken, het hield het onderwijzend personeel het weekend in de greep, toen vrijdag tegen de avond het kabinet geld toezegde.

De geplande staking voor woensdag leek daarmee van de baan. Toen bij de meeste scholen echter duidelijk werd dat de eenmalige steun van minister Arie Slob geen structurele oplossing voor het lerarentekort bood was de staking allesbehalve van tafel. Maandag hadden de meeste scholen in de Stellingwerven hun keuze gemaakt. Van openbare scholenkoepel Comprix sloten bijna alle scholen gisteren de deuren. Van christelijke koepel De Tjongerwerven de helft.

De Oosterbrink

Bij De Oosterbrink in Boijl kozen ze voor de tussenvorm: school open, geen les. ‘We wilden het de ouders niet moeilijk maken, door hun afgezegde opvang tòch nog weer in te moeten schakelen. Daarom lieten we de kinderen naar school gaan, maar gaven we hen geen les’, legt leerkracht van groep 5/6 Nynke van der Heide uit. ‘De kinderen mogen hun eigen ding doen’. Ook de Dorpsschool in Wolvega hield om dezelfde reden de deuren open. Op cbs De Adelaar in Wolvega lieten ze de leerlingen Slob massaal brieven schrijven, waarin ze aangeven ‘waarom het beroep van leerkracht een prachtig beroep is’.