Leukste steden voor november

Aangeboden door: The Bagstore

Misschien verwacht je het niet maar het najaar is het moment voor het bezoeken van een stad. In de deze periode heb je namelijk geen last van de hitte en ook zijn de steden niet zo extreem druk. Vooral november is ideaal voor een korte trip en het opladen van je interne batterij. Je ziet veel meer, geniet van het herfstzonnetje en komt als herboren weer thuis. Pak je rugzak dus maar vast in.

Kleurrijk Valletta op Malta

Malta staat bekend om de kleurrijke bootjes en kleine dorpjes. Door het goede busvervoer op Malta kunt je dit eiland heel goed zelfstandig verkennen. De hoofdstad Valletta staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met slechts 6.000 inwoners is dit de kleinste hoofdstad van heel Europa. Een stad vol zandstenen gebouwen met karakteristieke balkons en prachtige kleurrijke deuren. Steile stegen bepalen hier het straatbeeld. Omlijst door hoge vestingmuren heeft de stad mooie parken en heerlijke zonnige terrassen maar ook indrukwekkende kerken en veel musea. 

Een van de bekendste toeristische plaatsen is Fort Sint-Elmo, een bastion op de punt van het schiereiland Sciberras dat deel uit maakt van de vele vestingwerken die de Orde van Malta heeft gebouwd rond de Grand Harbour samen met Fort Sint-Michael en Fort Sint-Angelo. 

En wat denk je van de St. John’s Co Cathedral en het Grand Master’s Palace. Of het indrukwekkende Casa Rocca Piccola, een stadspaleis uit de 16de eeuw. Dit huis is al eeuwen in handen van een adellijke familie. Gelukkig besloten de huidige bewoners om een deel van het open te stellen voor publiek want het is ervaring om hier rond te kijken. Alsof je op de koffie komt. Er liggen chocolaatjes op tafel, de haard brandt en overal staan persoonlijke foto’s. Met kamers vol kunst en snuisterijen de mooie doorkijkjes is hier vooral genieten.

Hippe hotspots in Lissabon

Nog zo’n heerlijke stad is Lissabon. Hier heb je altijd het gevoel van thuiskomen. Of je nu gaat voor de hippe hotspots of voor de cultuur, hier is genoeg te beleven. Wat je in elk geval niet over mag slaan zijn de culinaire hoogstandjes. Lange avonden dineren of eindeloos borrelen met tapas op het terras. Dit wordt zeker een van jouw favoriete steden. Hier vergeet je een paar dagen je collega’s en je laptoptas vol met werk. Nu is het tijd voor de vrijetijd versie van je Cowboysbag want hier kom je gewoon even tot rust. 

Naast de mooie gevels met Portugese tegels in zonnige kleuren, in pasteltinten of met de oceaanblauwe patronen heeft Lissabon ook trendy restaurants en de kleine kronkelende straatjes, zoals in Mouraria. Baixa ligt in het centrum dat lager ligt en nieuwer is omdat hier een aardbeving in 1755 de boel verwoestte. En natuurlijk mag je de Praça do Comércio niet missen, de plek om heerlijk bij te komen op het terras. 

Gebouwd op zeven heuvels en ook nog aan de riviermonding van de Taag zie je hier de mooiste vergezicht en over de stad en het water. Ook een prachtig uitzicht heb je langs de kade van de Taag aan de Avenida Brasilia. Met de bekende trams of de ijzeren Elevador de Santa Justa in het centrum ga je naar boven.