Rechtvaardig
Door Eerde de Vries

De nalatenschap en de kinderen.

“Mijn ouders verbrassen mijn erfenis!?” Met zo’n soort klacht komen cliënten vaak bij me. Ik ben dan geneigd te zeggen. “Laat ze, het is hun geld en hun leven.”

Welke, meer metaforische nalatenschap laat de huidige “babyboomgeneratie”, geboren in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog, de jongere generaties na. Daarover ging een indringend maar mooi en ontroerend toneelstuk waar ik vrijdag jl. naar heb gekeken: “The Childeren” (tot 26 december in de Stadsschouwburg Amsterdam). Een net gepensioneerd echtpaar, Hazel en Robin, wordt met een bezoek overvallen door een oud-collega, Rose. Alle drie hebben zij op een nabijgelegen kerncentrale gewerkt als kernfysici. Het echtpaar werkte nog op die centrale toen zich daar kortgeleden, een Tsjernobyl-achtige ramp had voltrokken. De ongenode gast, die natuurlijk ook nog iets gehad had met Robin, roept uiteindelijk het echtpaar ter verantwoording. Met gevaar voor eigen leven wordt op dat moment de kerncentrale schoongemaakt door, in hoofdzaak jonge dertigers, met gezinnen en nog een heel leven voor zich.

Het echtpaar heeft vier kinderen en acht zich aanvankelijk niet verantwoordelijk voor de (radioactieve) troep die ze achterlieten, maar Rose, die geen kinderen heeft, is wel bezig met haar nalatenschap als mens. Hazel lijkt haar kinderen juist te gebruiken als excuus om haar verantwoordelijkheid te ontlopen maar denkt daarbij dan weer niet aan die andere “kinderen”, die op datzelfde moment de kernreactor aan het schoonmaken zijn, wetende dat zij ernstig radioactief besmet zullen raken.

Alle drie vertegenwoordigen ze de babyboomgeneratie, een generatie die er een zootje van heeft gemaakt. En de generatie, geboren zo rond de val van de Berlijnse Muur, de millennials, begint dat nu door te krijgen. De kapitalistische ideologie, van alsmaar meer groei, en toch oog voor de drie p’s: people, planet, profit, bleek een sprookje.

Sinds de val van de muur, steeg de concentratie CO2 in de atmosfeer harder dan ooit tevoren. De babyboomers  laten de millennials een puinhoop na. Ja, het ouderlijk huis is straks misschien hypotheekvrij, maar de ouders namen wel een zware “hypotheek” op de toekomst van hun kinderen.

Puur materieel, is de erfenis dus niet verbrast. Dat is mooi meegenomen voor die millennials, want zij zijn waarschijnlijk slechter af dan hun ouders. Hopelijk laten ze wel weer een betere wereld achter voor hun kinderen.