Zorgondernemers in Noordwolde op zoek naar opvolgers

Noordwolde - Zorgondernemers Peter en Francisca Jousma van het Thomashuis in Noordwolde zijn na bijna tien jaar op zoek naar een stel dat de zorg voor hun bewoners wil voortzetten. Mensen met interesse in opvolging – of in het zorgondernemerschap in het algemeen – zijn welkom op 28 november tijdens een informatiemiddag.

De franchiseformule Thomashuizen is eigendom van De Drie Notenboomen. Sinds de start in 2003 telt de landelijke organisatie nu 113 Thomashuizen.  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd constateerde eerder deze maand dat de zorg binnen de bezochte Thomashuizen voldoende is. ‘Sterke punten zijn de goede huisvesting, de huiselijkheid en de persoonsgerichtheid. De sturing op kwaliteit moet echter beter.’ De financiële middelen die de zorgondernemers tot hun beschikking hebben geeft voldoende mogelijkheden om goede zorg te leveren.’  De inspectie wil duidelijke kwaliteitsstandaarden voor ieder Thomashuis.

Het avontuur begon in 2010

Op de website van de landelijke organisatie is een artikel gewijd aan het zorgavontuur van het Friese echtpaar uit Hallum vanaf mei 2010. Beiden hadden ruime ervaring in de zorg voordat ze als zorgondernemer aan de slag gingen. Peter zat al sinds zijn 18e in de gehandicaptenzorg, Francisca werkte als doktersassistent, in het ziekenhuis en uiteindelijk in de thuiszorg. “Allebei zaten we 10 jaar terug op een kantelpunt en waren we echt toe aan iets anders.”

In het Thomashuis kwam alle ervaring heel goed van pas en boorde het tweetal talenten aan waar ze eigenlijk geen weet van hadden. “Ik heb bijvoorbeeld echt ontdekt dat ik het heel leuk vind om een team aan te sturen, met medewerkers bezig te zijn. Alle contacten te onderhouden. Dat is echt mijn ding. En Francisca is weer echt goed in het geregel, medicatie, etc. Alle dingen die je gewoon op orde moet hebben. We doen het echt samen, en kunnen niet zonder elkaar. We hebben dit nu bijna 10 jaar gedaan, maar zijn 20 jaar wijzer geworden. We hebben hier ontzettend veel geleerd.

‘Campinggevoel’ in voormalige boerderij

“We waren in Thomashuis Munein geweest tijdens een open dag en echt gegrepen door de sfeer en hoe er met elkaar werd omgegaan. Naderhand werden we gebeld of we interesse hadden in een eigen Thomashuis. Deze locatie in Noordwolde kwam niet snel daarna in beeld en van het één kwam het ander.” Het Thomashuis kwam aan in een voormalige boerderij van Herman van Dijk aan de Hoofdstraat West, waar tot 2009 een dierenartsenpraktijk zat. Alle cliënten hebben een eigen appartement, dus veel privacy. Zij delen de badkamer. Er is een grote woonkamer met keuken. “Wat we toen in Munein voelden hebben we hier zelf neer kunnen zetten. Als mensen hier binnen komen, benoemen ze ook altijd de sfeer die hier hangt. Het is een fijn plekje waar het goed voelt. Er is hier bovendien heel veel ruimte. Medewerkers zeggen wel eens dat ze hier een 'campinggevoel' hebben.”

In Noordwolde verblijven acht bewoners met een lichte verstandelijke en/of lichamelijke beperking en een team medewerkers. Voor Peter en Francisca is het Thomashuis als een groot gezin. “Je maakt zoveel met elkaar mee en bent heel betrokken bij elkaar. Ook bij de medewerkers en familieleden van de bewoners. Je leeft echt op een hele bijzondere manier met elkaar samen. Het kan intensief zijn, maar het is vooral heel mooi dat het zo kan. We hebben het hier goed, gaan veel op pad en genieten van het leven.”

Inspectie is tevreden

De inspectie deed in mei 2018 een onaangekondigd bezoek aan het Thomashuis in Noordwolde. De inspectie concludeerde na afloop dat de zorg op deze locatie op dit moment van voldoende kwaliteit is en verwacht dat deze op orde blijf. ”De cliënten bij Thomashuis Noordwolde krijgen binnen een huiselijke setting ruimte om hun eigen leven te leiden. De zorgondernemers en zorgverleners zijn nauw betrokken bij de zorg die ze verlenen.” De inspectie valt het op dat ‘cliënten’ in Noordwolde liefdevol ‘huisgenoten’ worden genoemd en ‘dagbesteding’ is voor hen ‘werk’.

Opvolgers gezocht

Net als in 2010 staat het stel ook nu weer op een kantelpunt. “Ik ben 52 jaar”, vertelt Peter. “Francisca is 48. Er ligt nu nog een mooie kans om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Maar niet voordat we een enthousiast stel hebben gevonden dat ons prachtige Thomashuis wil voortzetten. We hopen potentiële opvolgers tegen te komen tijdens onze infomiddag. Geïnteresseerden zijn op 28 november van harte welkom om de sfeer hier te komen proeven!” Wel vooraf even aanmelden. Ook voor het Thomashuis in Vledder wordt een nieuwe ondernemer gezocht.