Karter Rico Hulzinga wint Nederlands kampioenschap

Munnekeburen - Het was de ultieme afsluiter van het seizoen en de verwezenlijking van een droom. Karter Rico Hulzinga werd gehuldigd als Nederlands kampioen in de Parolin Rocky-klasse.

De elfjarige coureur uit Munnekeburen had genoeg aan de tweede plaats in het dagklassement om de titel veilig te stellen. “Ik ben blij, Nederlands kampioen”, zei hij uitgelaten. “Dit voelt heel goed, mijn eerste titel. Het is net zo leuk kampioen te worden als ik had gedacht. Heel bijzonder de snelste te zijn van jouw klasse.” Of hij het verwacht had? “Nou, nee. We gingen eigenlijk voor een plaats in de top tien. En aan het begin van het seizoen, tijdens de wedstrijd in Lelystad, ging het niet heel goed. Daarna ging het in Berghem gelukkig wel goed en in Assen, in Venray en in Strijen heb ik gewonnen. Dat was drie keer achter elkaar, echt mooi.”

Ererondje

Als fraai extraatje mocht Rico na afloop van de derde race een ererondje over circuit De Landsard rijden. Met de Nederlandse driekleur in de hand werd hij toegejuicht door zijn familie, de mensen van zijn team Picobello Racing en zijn vrienden. Op dat moment was Rico overigens al lang en breed kampioen, want het talent uit Friesland had zich na de tweede manche al verzekerd van de titel. De derde manche was daardoor ietsje makkelijker om te rijden, erkende hij. “Ik lette wel goed op dat ik nergens van de baan zou gaan, maar het was fijn dat ik wist dat ik al kampioen was.”

Met de wedstrijden in Eindhoven onderstreepte Rico dat hij daadwerkelijk erg snel is. Hij werd achtereenvolgens eerste, tweede en tweede in de manches op circuit De Landsard. Het resulteerde in de tweede plaats in het dagklassement. Dat was op zich al knap natuurlijk, maar zondag voor één keer bijzaak, want kampioen word je niet vaak.

Beetje zenuwachtig

Omdat hij wist dat hij in Eindhoven kampioen kon worden, was hij aan het begin van de dag wel een beetje zenuwachtig geweest, bekende Rico. “Maar na de tweede race had ik dat natuurlijk niet meer. En ik was voor de races al bijna zeker dat ik kampioen ging worden.”

Nieuwe doelen

Nu kan hij zich rustig gaan voorbereiden op het komende seizoen, want het doel is behaald, het is tijd om nieuwe doelen te stellen. In Rico’s geval is dat waarschijnlijk meedoen aan de dit jaar nieuwe Rookie4Shift-klasse, de enige viertaktschakelklasse in de wereld, of de komend jaar nieuwe klasse ID Engines Junior. Wat het ook wordt, met de titel op zak is het logisch dat hij het weer een stapje hogerop gaat zoeken. “Ik hou wel van een uitdaging. We moeten even goed kijken wat we gaan kiezen, maar ik weet zeker dat het mooi wordt. Ik heb nu al zin in volgend seizoen.”