Koloniewoningen ook terug in het straatbeeld van Noordwolde?

Noordwolde - De Maatschappij van Weldadigheid heeft de wens om ook aan de ‘Vierdeparten’ in Noordwolde koloniewoningen van de toekomst te bouwen. Dat bevestigt directeur Minne Wiersma. En ook voor het gemeentebestuur van Weststellingwerf is dat zeker bespreekbaar.

Het aanzien van de voormalige koloniedorpen verandert snel. De bouw van moderne ‘koloniewoningen’ is in Frederiksoord en Wilhelminaoord in volle gang. De bouw van klimaatneutrale houtskeletwoningen op de plek waar ooit koloniehuizen zijn gesloopt is een enorm succes. Ze zijn optimaal geïsoleerd en de bewoners wekken zelf net zo veel energie op als dat ze verbruiken.

‘Er is een wachtlijst met 200 mensen’, zo meldt directeur Minne Wiersma van de Maatschappij van Weldadigheid. ‘We maken die lijst niet langer, er vallen altijd wel weer een paar mensen af, zo leert de praktijk.’ Dat de bouw ‘hot’ is, weet ook wethouder Jack Jongebloed. Hij volgt het dan ook met interesse. Volgens directeur Wiersma is een goede verhouding tussen de authentieke koloniewoningen en nieuwe woningen een belangrijk aspect. ‘De tijd zal het leren. Er zijn veel partijen bij betrokken, zoals rijksdienst, provincie en gemeente.’

Wethouder Jack Jongebloed zet nadrukkelijk de deur open voor een haalbaarheidsonderzoek voor de bouw van woningen aan de Oost- en Westvierdeparten. Hij ziet ook het voordeel om gezinnen van elders te lokken. ‘Maar ik vraag me af of we dat onderzoek nu al moeten doen, het gaat even om de juiste timing.’ Hij doelt op het te verwachten besluit in 2020 over de Unesco-status. Dat proces moet je volgens Jongebloed nu niet doorkruisen. Wat hem betreft zouden dan ook particuliere grondeigenaren de kans moeten hebben overeenkomstig de gekozen uniforme stijl te bouwen.

De Maatschappij bouwt nu op eigen grond en heeft aan de Vierdeparten ook nog grond in het bezit waar ooit koloniewoningen stonden. De woningen leveren via erfpacht de Maatschappij structurele inkomsten op, gemiddeld zo’n 5000 euro. Verder is het doel om de herkenbaarheid in landschap en bebouwing zoveel mogelijk te herstellen. De koloniewoningen passen binnen het authentieke beeld van de karakteristieke lintbebouwing in de Koloniën van Weldadigheid.

De basiswoning van 80 vierkante meter wordt casco aangeboden voor 240.000 euro vrij op naam of 270.000 euro sleutelklaar. Sinds 2012 zijn er al 34 gebouwd op royale kavels van zo’n 1.200 vierkante meter tot 1.500 vierkante meter.