Straf voor echtpaar uit Wolvega dat voor 100.000 euro aan belasting ontdook

Wolvega - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 74-jarige man en een 73-jarige vrouw uit Wolvega dinsdag veroordeeld tot respectievelijk een taakstraf van 120 uur en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 80 uur taakstraf en 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Het echtpaar pleegde fiscale fraude.

De man en vrouw maakten zich 10 jaar lang schuldig aan het niet voldoen van hun informatieverplichting naar de fiscus. Zij hadden een deel van hun vermogen op een Luxemburgse bankrekening staan, daardoor bleef dit buiten het zicht van de Belastingdienst. De verdachten ontdoken zo voor 100.000 euro aan belasting.

Op vragen van de Belastingdienst hebben de man en vrouw consequent ontkend dat er een rekening en vermogen was. De Belastingdienst kon daardoor geen belasting heffen.

Lees ook: Echtpaar (73 en 74) uit Wolvega ontdook voor 100.000 euro aan belasting

Bij het bepalen van de straffen woog de rechtbank onder meer mee dat fiscale fraude kan leiden tot verdere verzwaring van de belastingdruk voor belastingplichtigen. Handelingen als deze dragen bij aan de ondermijning van de belastingmoraal, volgens de rechtbank.De rechtbank rekent dit de verdachten aan.

Daarnaast woog de rechtbank de gevorderde leeftijd van de verdachten mee en de financiële problemen waarmee zij nu te maken hebben.

De voorwaardelijke gevangenisstraf werd in deze zaak opgelegd om de ernst van de feiten tot uiting te brengen en een waarschuwing af te geven aan andere fiscale weigeraars.