Overpeinzing.
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Haaientanden

Vorige week werd ik 65 en zolang bestaat ook de Kinderboekenweek. En gedurende de laatste twintig jaar daarvan hebben wij een traditie opgebouwd.

Nadat het oudste kleinkind werd geboren (tijdens de kinderboekenweek!) besloten we elk jaar de kleinkinderen in de kinderboekenweek een boek te geven inclusief het gratis geschenk. De afgelopen week heb ik daarom op een ochtend geprobeerd voor elk kind iets te vinden dat goed bij hem of haar past en tien boeken gekocht. Binnenkort kunnen we dus weer uitdelen. Ik ga niet verklappen welke boeken ze krijgen, maar het niet ingepakte Kinderboekenweekgeschenk wil ik hier wel noemen: Haaientanden, geschreven door Anna Woltz.

Wát een schitterend boekje. Ik las het in een uur uit, maar de inhoud bleef nog lang natrillen in mijn hoofd. Het thema van ‘de week’ is dit keer Reis mee!. En dat is in dit boekje niet alleen verwerkt in de fietstocht die de elfjarige Atlanta maakt samen met Finley, die ze toevallig ontmoet. Nee, we krijgen ook iets mee van de reis die ze allebei maken in hun nog zo jonge leven. Als je ze ziet fietsen over de Afsluitdijk of langs het IJsselmeer, dan denk je aan twee zorgeloze kinderen die hun energie kwijt moeten. Maar als je leest waaróm ze allebei van huis zijn gefietst, dan wordt je stil.

Kinderen moeten geen zorgen hebben! Nee, maar helaas is de werkelijkheid anders. Dit boekje maakt dat op een speelse manier duidelijk. Atlanta en Finley hebben elk zo hun eigen redenen om er voor twee dagen of voor langere tijd op uit te trekken. Maar hun ontmoeting zorgt er ook voor dat ze inzicht krijgen in het leven van elkaar en dat ze, hoe jong ze ook zijn, elkaar tot steun zijn.

Volwassenen die het boekje lezen kunnen zich spiegelen aan de ouders van Atlanta en Finley, die in het boekje op de achtergrond een rol spelen. Zo kunnen ze oog krijgen voor wat de ziekte van een ouder met een kind doet, of welke impact bepaalde uitlatingen kunnen hebben.

Haaientanden is daarmee een boekje waar niet alleen kinderen plezier aan kunnen beleven en wat van leren!

Jan Koops