NiekHoort
Door Niek van der Oord

De tijd vliegt; pluk de dag

Dat de tijd vliegt, werd me deze week weer eens duidelijk.

In 2005 reisde ik met fotograaf Piet Bosma naar Parijs. Daar speelde de in Noordwolde geboren en getogen Antal van der Duim als junior de finale van het prestigieuze tennistoernooi op Roland Garros. Tegenstander Marin Cilic bleek een maat te groot en liet het 17-jarige talent uit de Stellingwerven in twee sets kansloos.

In stilte een punt achter carrière

Ondanks de nederlaag leek Antal op weg naar een grote carrière. Hij droomde zelf van een plaats bij de beste 100 tennissers ter wereld. Nu 14 jaar later weten we dat hij in die missie niet is geslaagd. Een plaats rond plek 200 bleek het hoogst haalbare. In alle stilte heeft Antal inmiddels een punt achter zijn carrière gezet.

Het liefst had hij er helemaal geen ruchtbaarheid aan gegeven. Een interview aan degene die als dorpsgenoot al over hem schreef toen hij als 7-jarige wedstrijden begon te winnen, weigerde hij gelukkig niet. Maandag zag ik hem voor het eerst sinds jaren weer terug in de sporthal in Appelscha waar hij samen met zijn broer de zaken runt. Het werd een openhartig gesprek waarin de voormalige topsporter aangaf tevreden terug te kijken.

Datgene gedaan waarbij hij zich goed voelde

Voor zijn gevoel heeft hij in de afgelopen 14 jaar precies datgene gedaan waarbij hij zich goed voelde. Een hardnekkige elleboogblessure speelde hem op beslissende momenten parten.

Hoewel hij volgens de zogeheten kenners misschien niet het maximale met zijn kwaliteiten heeft gedaan, kijkt Antal zelf met een goed gevoel terug. Hij heeft inmiddels een heel ander leven dat zich op werkdagen meestal in Appelscha afspeelt.

Bij de  première van het Hongerproces

In dat dorp was ik een week eerder bij de première van het Hongerproces. Collega Henk Vondeling heeft de tekst voor dat theaterstuk geschreven en vertelde er al maanden enthousiast over.

De entourage in het fraai gelegen openluchttheater maakte indruk en Het Hongerproces was vermakelijk om te zien. Zeker als je in ogenschouw neemt dat het louter amateurs zijn die dit met elkaar presteren.

Pluk de dag

In 1946 werd Het Hongerproces voor het eerst opgevoerd. Ruim 70 jaar later volgde een moderne reprise waarbij een van de spelers van toen een bescheiden rolletje had. Ook hem zal ongetwijfeld het gevoel bekruipen dat de tijd vliegt. Pluk de dag.