Marlène Postma verlaat GroenLinks

Wolvega - Raadslid Marlène Marlene Postma zegt volgens een persbericht per direct haar lidmaatschap van GroenLinks op. Ook acht leden van de steunfractie volgen volgens Postma dat voorbeeld. Ze zijn teleurgesteld in een partij 'die ons vertrouwen heeft beschadigd'.

Postma was in 2017 gekozen tot lijsttrekker van GroenLinks en werd daarna fractievoorzitter. In december werd ze door het afdelingsbestuur gesommeerd het fractievoorzitterschap over te dragen aan fractiegenoot Gaby Thijsen, die daarvoor meer kwaliteiten zou hebben.

Tijdens een ledenvergadering in februari in Noordwolde hebben het afdelingsbestuur en de aanwezige leden het vertrouwen in haar opgezegd, niet alleen als fractievoorzitter, maar nu ook als raadslid voor GroenLinks. Postma was daarbij niet aanwezig. Dat wordt haar - volgens Postma - door het hoofdbestuur zwaar aangerekend. Postma legde zich niet bij de gang van zaken neer en bleef namens GroenLinks in de raad, maar mocht van het landelijk hoofdbestuur in afwachting van haar mogelijke royement niet meer namens die partij het woord voeren. Daardoor had Weststellingwerf de afgelopen maanden twee fracties van GroenLinks.

Royement onvermijdelijk als ze raadslid blijft

De Commissie Geschil en Beroep van GroenLinks heeft nu een uitspraak gedaan in het beroep van Marlène Postma tegen het landelijk partijbestuur over het voorgenomen royement. Postma kan alleen lid blijven van GroenLinks als zij haar raadslidmaatschap opzegt en de raadszetel ter beschikking stelt aan GroenLinks. Doet zij dit niet, dan wordt zij inderdaad geroyeerd.

Postma trekt daaruit de conclusie dat ze als zelfstandige fractie Postma verder moet. Daardoor wordt de fractie van GroenLinks gehalveerd. Ze zegt dit niet als zetelroof te zien, omdat ze bij de verkiezingen 739 voorkeurstemmen kreeg. Postma noemt het ‘een trieste gang van zaken’ waarin het afdelingsbestuur een zeer kwalijke rol heeft gespeeld’.