Feest, feest en nog eens feest tijdens 59ste bloemencorso in Frederiksoord

Veel feestelijker dan tijdens het jaarlijkse bloemencorso kan het in Frederiksoord onmogelijk worden. Zou je zeggen. Maar als dat corso ook nog het thema ‘Feest’ meekrijgt, staat het dorp pas echt op zijn kop.

Dat feest-in-het-kwadraat ging traditiegetrouw vrijdagmiddag al van start. In een enorme tent bij De Tuinen hebben weer honderden vrijwilligers, van jong tot oud, zich onvermoeibaar gestort op het prikken van de dahlia’s: het versieren van de corsowagens met de vertrouwde, kleurige bloemen. Vele duizenden, nee: tienduizenden bloemen.

De hele nacht doorgehaald

Vrijdagavond en -nacht is dat doorgegaan. Net zo lang tot de elf deelnemende wagens plus ‘feeënwagen’ tip top waren.

Zaterdagmiddag rond een uur komt Joost Ottink er recht voor uit: ook hij heeft, na de noeste arbeid die tot in de kleine uurtjes heeft geduurd, maar weinig geslapen. De inwoner van Vledder nam vorig jaar de leiding van Corso Frederiksoord over van Ronald Visser. ,,Toen liep ik alleen maar mee, nu sta ik er alleen voor”, grinnikt hij met kleine oogjes.

Tot dusver hebben het corso en hij de wind in de zeilen. Met 19 graden en een vriendelijk zonnetje zijn de omstandigheden voor het 59ste bloemencorso van Frederiksoord welhaast ideaal. Feestelijk weer, ook dat nog! Hoe anders was dat nog maar twee jaar geleden, in 2017, toen de hemelsluizen geregeld openbraken en flink in het programma moest worden geschoven.

Ottink was toen nog geen voorzitter, maar herinnert het zich nog al te goed. Wie niet in Frederiksoord?

Langs de weg bij Hotel Frederiksoord

We treffen Ottink aan de kant van de weg ter hoogte van Hotel Frederiksoord, dat tegenwoordig Logement Frederiksoord genoemd wil worden. Over een klein half uur passeert hier eerst het kindercorso. In het kielzog zullen de eerste wagens van het grote corso opdoemen. Vanavond is er dan nog de verlichte optocht.

Iets verderop, richting de rotonde, vormt zich inmiddels een flinke rij wachtenden bij de kassa. Publiek dat al een ticket heeft, zoekt naar de beste plekjes langs de route. Tuinstoelen worden uitgeklapt, thermoskannen in het gras geplant.

Henk Linders en Lia Keulen zijn gewoon blijven staan. Ze leunen op een van de dranghekken. Met hun zachte g zijn ze onmiskenbaar geboren en getogen in Limburg. Maar al sinds hun pensionering wonen ze in Diever, dat ze kenden van het jaar op jaar kamperen bij het dorp.

‘Er hangt zo’n leuke sfeer in Frederiksoord’

Ze genieten enorm van de Drentse bloemencorso’s, vertellen ze. ,,Eelde is misschien nóg professioneler, maar wij vinden Frederiksoord gezelliger. Er hangt hier zo’n leuke sfeer.”

In Frederiksoord valt hen ‘de saamhorigheid’ van de inwoners op. Die doet hen terugdenken aan het carnaval in Limburg. Maar verder gaat elke vergelijking mank, dat we dat even goed begrijpen: ,,De carnavalsoptocht in Kerkrade duurt zomaar drieënhalf uur.”

Inmiddels glijden de wagens en wagentjes van het kindercorso kort na elkaar door de straten. Er hebben de afgelopen tijd niet minder dan 110 kinderen aan gewerkt. Ze worden voorafgegaan door de feeënwagen, dit jaar versierd en bemand door de groepen zeven en acht van obs De Hoekstee uit Vledder.

‘Voorkomen dat het publiek zich verveelt’

Voorzitter Ottink van Corso Frederiksoord kijkt er met tevredenheid naar. Zo af en toe dwalen zijn gedachten nu al af naar volgende edities, om te beginnen het jubileumcorso van volgend jaar. ,,Dit jaar zijn we erin geslaagd veel nieuwe sponsors te vinden. Dat is geweldig en daar was het corso ook aan toe. Bij volgende corso’s zou ik zelf graag nog wat meer show en entertainment willen zien, met name tussen de optochten door. Er zijn nu vrij lange pauzes waarin eigenlijk niets gebeurt. We moeten voorkomen dat het publiek zich dan verveelt.”

Aan het kindercorso is geen wedstrijd verbonden. Uiteindelijk zal bij het grote corso uit Nijensleek de meeste indruk maken op de jury. De ploeg sleept zowel de wagen- als de toefenprijs (voor de fraaiste boeketten) in de wacht.

Zestien versierde wagens in Elim

Ook in Elim trok zaterdagmiddag het jaarlijkse bloemencorso door de straten, het 49ste inmiddels. Thema was dit keer: . Aan het grote corso deden in totaal zestien, rijkelijk van dahlia’s voorziene wagens mee. De jury beloonde team met de eerste prijs. Het massaal opgekomen publiek genoot daarnaast van het kindercorso, waarin acht wagens meereden.