Maquettes worden begin april al getoond (Corso, deel 4)

Frederiksoord - Het Corso-seizoen begint elk jaar ver voordat de daadwerkelijke optocht in september plaatsvindt. Dat is ook nodig, want er moet zeer veel gebeuren voor die tijd. De eerste gezamenlijke bijeenkomst is altijd begin april.

In De Tuinen in Frederiksoord tonen de corsogroepen aan een volle zaal wat ze voor ogen hebben bij hun onderwerp. Dat kan een tekening van het ontwerp zijn, een heel bouwwerk of nog een stapje verder: de groep presenteert zich als figurant met een mini corsowagen.

Het is 4 april, 18.45 uur. De parkeerplaats is nog zo goed als leeg, maar één groep is al aanwezig: Vledderveen. Met een grote maquette vol harten en mannelijke poppen lopen ze richting de zaal. Wat dat mag voorstellen.. Ze hebben er in ieder geval zin in, net als de nieuwe voorzitter. Hij loopt af en aan met koffiekannen. Als alles maar goed verloopt deze eerste keer. ‘Ongelofelijk’, zegt voorzitter Joost Ottink dan. ‘Wat is dit een werk. Respect voor oud voorzitter, Ronald Visser, dat alles de afgelopen jaren zo goed verliep. Ik ben wekelijks twee dagen zoet met afspraken en ben nog bang dat ik iets vergeet. Het leek hem allemaal zo soepel af te gaan.’

De volgende groepen druppelen langzaam binnen. Allemaal met hun groepsshirt aan en met hun goede humeur wandelen ze door De Tuinen. ‘Het wordt wel druk. Komt de fotograaf van de Corsokrant wel?’, vraagt Ottink zich af. Opgelucht haalt hij adem als fotograaf Piet Bosma om de hoek komt lopen. Het kan bijna niet in één keer goed gaan, is zijn verwachting, maar tot dusver verloopt alles zeer soepel. De vuurdoop van de nieuwe voorzitter verliep vlekkeloos.

Piet Bosma zoekt een geschikte plaats om alle aanwezigen op de foto te zetten voor de Corsokrant. De PR commissie heeft allemaal slingers en toeters en bellen bij zich om alle groepen vervolgens feestelijk op de plaat te zetten. Het thema van dit jaar is immers: feest. De PR commissie maakt de foto’s voor de website van het corso.

Als iedereen op de foto is geweest, missen de aanwezigen nog één groep. Groenlicht mist nog. Waar blijven ze nou? Net voordat de fotograaf weg wil lopen, komen drie leden om de hoek zetten: één met een grote doos in de handen, één met een half geschminkt hoofd en één volledig in Mexicaans kostuum. Indrukwekkend is het zeker. ‘Zo gaan wij er ook bij lopen tijdens het evenement. We beelden het feest Dias de los Muertos uit.’ Oftewel het Mexicaanse feest van de doden. ‘Geen paniek. We zullen niemand de stuipen op het lijf jagen. Het blijft een vrolijk geheel’, laat de groep weten. Een beetje eng zijn ze wel. De groep besluit een paar weken na de presentatie het onderwerp toch maar te veranderen naar een makkelijker thema. Groenlicht gaat voor: carnaval.

Het thema van vorig jaar: Maatschappij van Weldadigheid werd door veel deelnemers als lastig bevonden. Onderwerpen, die werden gepresenteerd verschilden nogal wat met de eerste schetsen. Met feest lijkt niemand een probleem te hebben. Nadat iedereen op de foto is gegaan, dus ook de doodskoppen, verzamelen de groepen zich in de zaal, waar Ottink een openingswoord houdt.

Hij zegt blij te zijn met de nieuwe bestuursleden en met de commissies. ‘Het gaat goed.’ De nieuwe voorzitter zegt wat vernieuwingen te willen invoeren. Dat zijn onder meer het uitbreiden van de mozaïeken. ‘We gaan hier naar kijken. Het is nog maar april en er hebben zich momenteel drie mozaïekgroepen aangemeld. We gaan kijken of we meer groepen kunnen enthousiasmeren.’ Ook vindt Ottink dat alle vrijwilligers, die meehelpen om het corso tot een goed einde te helpen, meer aandacht verdienen. ‘En de sponsoring is ook een speerpunt. Daar kunnen we wel wat extra van gebruiken. Maar we hebben veel nieuwe mensen binnen de organisatie en nieuwe mensen betekent nieuw inzicht. We gaan er van uit dat het allemaal goed komt dit jaar.’ Nieuwe groep Wapserplein, opgericht door vijf ondernemers uit Wapse, krijgt een speciaal welkom. Hiermee komt het totaal aantal op elf corsogroepen dit jaar.

Dit jaar ging het bestuur van het corso in Frederiksoord ook naar het corso in Vollenhove. ‘Zie het als teamuitje. We kunnen er veel van leren.’ Daarnaast gaat het corsobestuur in gesprek met het bestuur van het Flodderfeest om elkaar goed aan te vullen tijdens de festiviteiten. ‘We kunnen hier en daar wat veranderen, maar dat gaan we waarschijnlijk aankomend jaar doen en gezamenlijk oppakken.’ Nadat iedereen zich heeft gepresenteerd wenst Ottink iedereen veel succes met bouwen. Corsogroep Wapserveen zegt: ‘Wij zijn al vier weken bezig. We zijn al bijna klaar.’ Dat is natuurlijk bedoeld met een knipoog, want iedereen weet dat het bouwen van die groep betekent dat ze hebben gedacht aan bouwen, terwijl ze inspiratie opdoen tijdens het drinken van een biertje.