NiekHoort
Door Niek van der Oord

De liefste hond van de wereld

Wij hebben thuis de liefste hond van de wereld.

Het is maar dat u het weet. De liefste hond heet Laika en is een boerenfox. Laika dankt haar naam aan een Russische hond die in 1957 door de Russen de ruimte in werd geschoten. Het was het eerste levende wezen dat rond de aarde cirkelde. De ruimtehond overleefde het avontuur in de Spoetnik 2 niet. Al een paar uur na de lancering was de straathond overleden aan oververhitting en stress.

Eigenlijk heet onze Laika geen Laika, maar Sascha. We haalden haar als pup van zeven maanden uit een asiel in Steenwijk. Daar vond een verwisseling van namen plaats. Toen we daar na enkele maanden via officiële documenten achter kwamen, bleef Laika voor ons Laika.

Laika betekent 'blaffer'

Laika betekent letterlijk ‘blaffer’. Dat doet ze de laatste tijd veel meer dan vroeger. Laika is inmiddels bijna 14 jaar en krijgt ouderdomsverschijnselen. Zo is ze inmiddels zo goed als doof. Waar ze vroeger al aansloeg als ik met de auto onze oprit naderde, daar registreert ze me nu pas als ik in de huiskamer pal voor haar sta.

Alleen mensen die een hond hebben, kunnen aanvoelen hoe je van zo’n dier kunt houden. Iemand die altijd blij is en kwispelt als je thuiskomt, die recht doet aan de uitdrukking trouw als een hond en die door weer en wind samen met je wandelt in het bos.

Hondengevechten in het nieuws

Recentelijk waren hondengevechten in het nieuws. Die worden soms ook in ons land gehouden. Ik kan me er werkelijk niks bij voorstellen. Wie doet zo iets en dan puur uit geldelijk gewin of - misschien nog erger - uit sensatiezucht? Walgelijk. Laika wekte me zondagmorgen in alle vroegte. Het blaffen hield aan. De baas restte niets anders dan de kleren aan te schieten en haar uit te laten.

Zeer tegen haar gewoonte stopte ze direct op de straat om haar behoefte te doen. Enkele klinkers werden verontreinigd door diarree. Ik kon haar op het aangrenzende gras trekken, waar ze opnieuw diarree produceerde en ook kokhalsde. Geheel onverwacht viel de vroeger zo soepele viervoeter om als een baksteen en bleef roerloos op haar zij in het gras liggen. Er leek even geen leven meer in te zitten.

Steen in de maag

Het voelde alsof er een steen in mijn maag zat. Een jaar eerder maakte ik iets dergelijks mee toen Laika gulzig paardenpoep van de straat vrat en ik aan haar riem verder trok. Ze dreigde te stikken. Het liep gelukkig af met een sisser. Deze keer duurde het aanzienlijk langer. Na enige tijd kwam ze weer bij haar positieven. Trillend ging ze op haar buik in het natte ochtendgras liggen.

Na verloop van tijd herpakte Laika zich en kon ze in rustig tempo terug naar huis wandelen. Altijd als ik voorspel hoe oud Laika wordt, zeg ik 20 jaar. Afhankelijk van wat de dierenarts deze week zegt, moet ik die door hoop ingeven verwachting misschien bijstellen.

Want ook Laika verdient een volwaardig hondenleven en mag niet lijden. Maar pas als het eenmaal zover komt dat er afscheid van haar is genomen, heeft u misschien wel de liefste hond ter wereld.