NiekHoort
Door Niek van der Oord

Internet nieuws kan je op het verkeerde been zetten

Internet is een actuele bron van al het nieuws, maar het worldwide-web kan je ook makkelijk op het verkeerde been zetten.

Gelukkig ben ik geen ezel. Die stoot zich immers geen twee keer aan dezelfde steen. En dat heb ik wel gedaan. Wat is het geval? Zaterdagavond bij het uitlaten van de hond zag ik dat bij mij in de buurt de straatlantaarns niet brandden. Het was een zwoele, donkere avond. Met behulp van de zaklantaarn op de mobiele telefoon vond ik mijn weg.  Er hing een duidelijk waarneembare rooklucht die sloeg op mijn neus en ogen.

Combinatie van brand en rook

Thuis gekomen zocht ik op twitter of er in de buurt brand was. De combinatie van rook en brand leverde twee meldingen op van brand op het industrieterrein van Noordwolde.  Op onze eigen nieuwssite stond op dat moment nog niks vermeld, maar ik vertrouwde erop dat de dienstdoende collega’s snel iets online zouden zetten.

De volgende morgen stond er echter nog niks op onze site. Ook onze fotograaf die ik belde wist van niks. Bij nadere bestudering van de twitterberichten bleek dat  het om een jaar oude berichten ging. Dat had ik de avond er voor niet gezien.

Iets dergelijks overkwam me ook enkele jaren geleden in Zuid-Frankrijk. We zaten aan het strand bij de Middellandse Zee. De blauwe lucht betrok iets. In de verte zagen we langs de kust een merkwaardig natuurverschijnsel. Het leek op een lichte zandstorm, maar wat het precies was konden we niet zien.

Sirenes begonnen  allemaal te loeien

’s Avonds nadat op de camping de duisternis was ingetreden, begonnen plotseling sirenes te loeien. Het lawaai leek op het bij ons bekende geluid van de maandelijkse BB-sirenes.  Het geluid hield zeker een uur aan, maar niemand van de andere campinggasten leek zich er druk over te maken. Ik zocht op mijn mobieltje naar nieuws over een eventuele calamiteit.

Mijn oog viel op actueel nieuws: heftig noodweer had elders aan de kust van Zuid-Frankrijk huis gehouden. Gedeelten van campings waren weggevaagd door water en modderstromen uit de bergen. Er stonden zelfs filmpjes bij. Dàt was natuurlijk het natuurverschijnsel wat we die middag aan het strand hadden gezien. De conclusie was duidelijk: Het noodweer kwam nu onze kant op en daarom loeiden de sirenes onophoudelijk.

Alles ademde serene rust

Maar waarom kwam dan niemand in beweging en ademde de camping buiten het in de verte loeien van de sirenes een serene rust uit? Dan maar kijken of er bij de receptie al volop werd gewerkt aan een evacuatieplan. Bij de receptie brandde echter geen licht en er was niemand te bekennen. Terug bij de caravan besloot ik de internetberichten over het noodweer nog eens te bekijken. Misschien was er een update.

De berichten openden opnieuw met de datum van vandaag. Plotseling zag ik een andere datum die ik eerder niet had waargenomen.  U voelt het aankomen. De berichten over het noodweer bleken minstens twee jaar oud te zijn...

Waarom de sirenes die avond in de buurt van de camping loeiden, blijft voor mij tot de dag van vandaag een raadsel. Waar de rook in Noordwolde vandaan kwam, weet ik trouwens ook nog niet.