Larve en das teisteren sportvelden Noordwolde

Keverlarven en dassen houden huis op de sportvelden van Noordwolde. Bij korfbalvereniging Leonidas zijn hele stukken onbespeelbaar geworden.

En dat komt belabberd uit, want volgende week zaterdag is de korfbalclub gastheer voor bijna tachtig jeugdteams. De toernooiorganisatie legt daarvoor zeventien wedstrijdvelden uit over het Noordwoldiger gras. Dat lijkt nu schier onmogelijk: delen van het sportveld zijn er zo slecht aan toe dat blessurevrij sporten er onmogelijk is.

Leonidas zal met creatieve oplossingen moeten komen om alle wedstrijden alsnog te kunnen afwerken, denkt voorzitter Lourens Looijenga. ,,Maar dat toernooi gaat door.’’ Hij schrok zich een hoedje van de situatie, toen hij na zijn vakantie onlangs een kijkje nam op De Elseprop, zoals het Leonidas-complex heet.

Omgewoelde velden

Vooral de meest noordelijk gelegen delen van het korfbalveld waren veranderd in een steppe. Engerlingen (keverlarven) hadden de wortels van het gras aangevreten, wroetende dassen hadden zich op hun beurt weer te goed gedaan aan de larven.

En nog steeds. Elke dag ontdekken vrijwilligers van Leonidas nieuwe omgewoelde delen. Volgens Looijenga hebben ook de buren van voetbalclub Olyphia, aan de andere kant van de Elsweg, dassenschade.

De korfballers hebben hulp ingeschakeld van het plaatselijke bedrijf EM Agriton. Dat begint binnenkort met het sproeien van minuscule aaltjes, die de engerlingen te lijf gaan.

Een jaar of vijf geleden werd de thuishaven van Leonidas ook al geteisterd door engerlingen. Destijds bleek de bestrijding met de aaltjes succesvol. Dassen waren er toen overigens nog niet.

,,Maar zo’n aanpak kost natuurlijk geld’’, stelt de korfbalvoorzitter. ,,Daar weegt de opbrengst van een jeugdtoernooi niet tegenop.’’

Toernooi, trainingsveld en oefenduel

Het gehavende veld wordt niet alleen ingezet voor het jeugdkorfbaltoernooi van volgende week, het doet ook dienst als trainingsveld als het in 2017 aangelegde kunstgrasveld bezet is.

Op dit kunstgrasveld kruisen zaterdag Korfballeague-clubs LDODK (Gorredijk) en DVO (Bennekom) de degens voor een oefenduel. Looijenga en de zijnen prijzen zich gelukkig dat de perikelen rond het geruïneerde natuurgras niet van invloed zijn op het doorgaan van dit aansprekende affiche.