Leonidas heeft last van engerlingen en dassen

Noordwolde – Ruim een week voor het toernooi is een deel van het korfbalveld van Leonidas in Noordwolde wel heel erg bruin. De regen van de afgelopen weken heeft na een periode van wekenlange droogte niet gezorgd voor een ommekeer. In de grond zitten engerlingen, de larven van de meikever. En insectenetende dassen zijn daar gek op.

De gravers waren al deze zomer gesignaleerd op de velden van Olyphia een de westkant van de Elsweg, maar de dassen zijn nu ook de weg overgestoken. Ze woelen de grond helemaal om.

Leonidas en Olyphia zijn niet de enige clubs die schade hebben. In Boijl wordt zelfs al schrikdraad rond het sportveld gezet om dassen weg te houden. Die leven achter het sportcomplex van Trinitas. Ook die club heeft er veel werk aan om het veld weer te herstellen en alle gaten dicht te maken. Zes jaar geleden werd ditzelfde veld van Leonidas ook al getroffen door emelten en moest het hele veld worden behandeld en opnieuw worden ingezaaid. Het verschil is nu dat een deel van dat veld nu bestaat uit kunstgras, waardoor het trainen en spelen van wedstrijden niet in gevaar komt.

Dassen iedere nacht aanwezig

Maar voor toernooien en trainingen wordt ook het overgebleven grasveld ook nog gebruikt. En dat wordt dus tijdens het jeugdtoernooi toch wat improviseren. Er komen zaterdag 31 augustus 75 jeugdploegen in actie op zeventien velden. Die velden moet er in feite omheen gelegd worden. Gelukkig is het naastgelegen trainingsveld van Olyphia redelijk ongeschonden de zomer doorgekomen. Daar zitten dus blijkbaar ook nog weinige lekkernijen voor dassen.

Deze week waren de dassen iedere nacht op het veld van Leonidas te vinden. De gaten die de ene dag weer worden gedicht, zijn er de volgende ochtend gewoon weer. Groot genoeg om een kindervoet in te laten verdwijnen.

Volgens vereniging ‘de ‘Friese das’ is de grond door klimaatverandering veel droger waardoor de regenwormen diep wegkruipen in de grond. ‘Geen enkel levend wezen wil sterven van de honger, zo ook de das niet. Als er geen regenwormen zijn om te eten gaan ze op zoek naar alternatieven.’ En dat zijn dus de emelten. ‘In de nacht komen ze omhoog en eten ze de jonge delen van het groen op en trekken deze naar beneden. Ze vreten ook het groeipunt van het gras kapot dus het gras sterft af met bruine, kale plekken tot gevolg. De graszoden komen los te liggen en het gras sterft af. Met name bij droog weer gaat dit rap.’

Behandeling aaltjes

De graszoden laten zich inderdaad in Noordwolde makkelijk lostrekken en bieden al snel het zicht op kronkelende witte monstertjes, die de wortels van het gras wegvreten. Nu chemische bestrijdingsmiddelen niet meer mogen worden gebruikt, zijn er twee opties: wachten tot de beestjes in de grond niet meer actief zijn en dan zaaien of  het wederom toepassen van bodemaaltjes, een biologisch bestrijdingsmiddel. Maar dat is heel erg duur, zo weet Leonidas uit ervaring. Precies zes jaar geleden werd het veld ook behandeld na een aanval van emelten.

Gelukkig voor de club biedt nu sponsor Agriton uit Noordwolde, leverancier van bodemverbeterende producten aan de agrarische sector, de helpende hand. Vrijdag is de situatie bekeken. Dinsdag wordt het veld behandeld met aaltjes. Deze ‘ insectparasitaire nematoden’ zoeken de larven op en dringen de larven in en scheiden een bacterie af die de larve doodt. In de dode larve ontstaat een nieuwe generatie nematoden die op zoek gaan naar nieuwe larven om ze te infecteren. Zijn er geen prooien meer, dan sterven de nematoden.