Theaterstuk Het Hongerproces vrijdag en zaterdag uitverkocht

Appelscha - Luid gejuich klonk woensdagavond in openluchttheater De Koele in Appelscha. Tijdens de repetities van Het Hongerproces werd duidelijk dat niet alleen de vrijdag 13, maar ook zaterdag 14 september uitverkocht is.

'Ongelofelijk', zegt Freek Dijkstra, bestuurslid van de Historische Vereniging van Appelscha (HVA). De vereniging is ontzettend blij dat het theaterspektakel zo aanslaat. 'We denken erover om extra plaatsen te creëren tijdens de voorstellingen. Deze tickets verkopen we dan aan de deur.' Hoeveel extra kaarten er beschikbaar komen, wordt geïnventariseerd.

Het Hongerproces speelt zich af in 1892 en 1893 in Appelscha. Slechte arbeidsomstandigheden zorgen ervoor dat veenarbeiders voor ongeveer 7 cent per uur de hele dag krom liggen, van zonsopgang tot zonsondergang. Het verhaal laat zien hoe de werkers de wanhoop nabij zijn en niet gehoord worden door de overheid. Nederlanders sterven de hongerdood omdat er simpelweg geen geld is om eten te kopen. Domela Nieuwenhuis staat op voor de armen en komt langs om te speechen en om mensen aan te moedigen voor zichzelf op te komen. Hij strijdt voor betere rechten. Een veenopstand die daarop volgt wordt echter keihard afgestraft door de niet bepaald geliefde veldwachter. Het stuk is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Er zijn alleen nog tickets te koop voor zondag 15 september. De kaarten zijn verkrijgbaar via: www.hongerproces.nl of bij het TIP kantoor in Appelscha.