Kerk op de Hoogte zet deuren open tijdens Tsjerkepaad

Wolvega – In de zomermaanden is er weer Tsjerkepaad. Ook de PKN Kerk op de Hoogte in Wolvega doet mee.

Het thema is 'Kerk en Kunst'. Er zijn schilderijen te bezichtigen die gemaakt zijn door de gemeenteleden. Ook kunnen de bezoekers een rondleiding krijgen, de toren beklimmen en een wandeling in het Sickengabos maken. Op verzoek wordt het orgel bespeeld. Zaterdag werden talrijke bezoekers ontvangen.

Historie van de kerk

De 'Kerk op de Hoogte' werd in 1646, na verwoesting van de oorspronkelijke kerk, met hergebruik van oude muurgedeelten, herbouwd. Die verwoeste kerk was destijds toegewijd aan Maria Magdalena. Gebouwd in gotische trant met westtoren, door houten bovenbouw bekroond. De kerk ligt op een verhoogd kerkhof. Onder de kerk is een grafkelder aanwezig waar veel leden van de familie Van Haren liggen.

In 1808 werd de oude torenspits vervangen door een houten koepel. Ook deze werd bouwvallig en werd vervangen door een andere spits in 1842. In de nacht van 7 op 8 mei 1894 sloeg de bliksem in de toren. In weinige uren brandde de hele houten spits af, daarbij gingen de zolder, de trap en de vloer verloren. Tevens viel de klok in stukken op de grond. Volgens de overlevering komt de bruinhouten preekstoel van de kerk uit de tijd van de oorlog tegen Holland in verbond met Frankrijk, in de zeventiende eeuw.

Tsjerkepaad duurt nog tot 14 september.