Metershoge fuchsia blijkt blikvanger

Ter Idzard - De bloeiende fuchsiaplanten blijven in trek. Dit weekend was bij de familie Woudstra aan de Idzardaweg in Ter Idzard een flink aantal bloeiende fuchsia's te bewonderen.

Zaterdagmorgen was het al gezellig druk. Karst en Minke Woudstra deden dit al voor de negentiende keer. Tal van bezoekers kwamen een kijkje nemen en konden ook planten kopen. Ook bij de familie Klijnstra in Oranjewoud waren deze bloemen te bewonderen.

Uniek exemplaar

Aan de achterkant van de woning van de familie Woudstra groeit een bijzondere fuchsia. Inmiddels is die gegroeid tot ruim drie meter.

Oorsprong fuchsia

In 1695 ontdekte de Franse monnik en plantenkenner Plumier op het eiland San Domingo (West-Indië) een tot dan toe onbekende plant met rode bloemen. Hij gaf deze plant de naam fuchsia, genoemd naar de door hem bewonderde Duitse medicus en botanicus Leonhard Fuchs. Na de ontdekking van Plumier zijn er in verschillende gebieden in Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland honderd fuchsiasoorten ontdekt. In de laatste 150 jaar zijn er door veredelaars meer dan 5000 verschillend fuchsia's ontstaan. Nieuwe soorten, zowel in groeivorm als in de bloemkleur en bloemgrootte. Men noemt deze soorten 'Cultivars'. Een veredelaar die een nieuwe plant heeft gekweekt geeft deze plant een zelfbedachte naam.