NiekHoort
Door Niek van der Oord

Misdaad loont niet

In de eerste aflevering van het televisieprogramma Zomergasten was misdaadverslaggever John van der Heuvel te gast. Hij vertelde ondermeer hoe hij zijn verhalen opdoet in het criminele milieu.

Ik vond het een interessant inkijkje in zijn niet altijd van gevaar ontblote werk. Ooit sprak hij af in het thuishonk van de beruchte Hells Angels. Die waren niet blij met een eerder door hem geschreven artikel in De Telegraaf.  Dat was reden voor een ‘goed gesprek.’

Het liep met een sisser af

Het liep allemaal met een sisser af. Toch zou Van der Heuvel een dergelijke invitatie om in het hol van de leeuw te komen niet meer accepteren en ook raadde hij collega’s af zijn voorbeeld te volgen.

Vroeger had hij vooral te maken met de Poldermaffia waar Willem Holleeder het bekendste voorbeeld is. Door de illusie dat het in die tijd in de onderwereld allemaal iets romantischer aan toeging dan tegenwoordig, haalde Van der Heuvel een streep. Aan misdaad en drugs is niets romantisch. Daar liet de ervaren rot in het vak geen twijfel over bestaan.

Hij heeft nu te maken met de Mocro Maffia. Door publicaties daarover in de Telegraaf loopt zijn leven gevaar en is dag en nacht bewaking noodzakelijk. Dat heeft veel impact op zijn leven, maar de niet bang uitgevallen reporter peinst er niet over een stapje terug te doen.

Het zijn voor mij helden

Sommige collega’s, zoals Peter R. de Vries, zijn uit hetzelfde hout gesneden. Dat zijn voor mij helden. Ik zou het er niet voor over hebben om 24 uur per dag over mijn schouders te moeten kijken alleen omdat je schrijft over mensen die even gemakkelijk een vlieg doodslaan als een mens (laten) ombrengen.

Maar schrijven over misdaad boeit me wel enorm. Wat dat betreft kon ik de afgelopen tientallen jaren aan de bak. Er zijn in de Stellingwerven talrijke misdrijven geweest met een enorme impact.  Meest recent is de overval op het hoogbejaarde echtpaar Stoker uit Oosterwolde.

Verdachte beriep zich steeds op zwijgrecht

Er zijn twee verdachten opgepakt, die donderdag voor de rechter verschenen. Hoewel ik die dag dringende verplichtingen elders had, kon ik het niet laten om een klein deel van de hele dag durende zitting bij te wonen.  Ik was in de eerste plaats nieuwsgierig of de verdachten de overval toegaven.  Dat bleek niet het geval. Eentje beriep zich voortdurend op zijn zwijgrecht. De ander gaf toe de betreffende avond wel in Oosterwolde te zijn geweest, maar op het tijdstip van de overval zou hij al lang weer in zijn woonplaats Emmen zijn.

Gelet op hetgeen door de officier van justitie tijdens de zitting naar voren werd gebracht, denk ik dat  het duo wel degelijk de lafhartige overval  heeft gepleegd. Het deed mij goed dat het echtpaar Stoker bij de rechtszitting aanwezig was. Zij-aan-zij zaten zij op de eerst rij.

Slechts enkele meters van kwelgesten

Slechts enkele meters verwijderd bij hun vermoedelijke kwelgeesten.  Stoker las een indrukwekkende slachtofferverklaring voor. In grote lijnen hetzelfde verhaal dat hij mij liet optekenen na de overval. Toen al kreeg ik kippenvel en vroeg me af hoe diep iemand gezonken moet zijn om hoogbejaarde mensen zulke dingen aan te doen.

Hopelijk is de rechtbank er van overtuigd dat de juiste daders zijn gepakt. Zodat er voor de slachtoffers toch nog een gevoel van rechtvaardigheid bestaat. John van der Heuvel stelde het bij Zomergasten ook diverse keren resoluut: misdaad loont niet. Dat blijkt ook bij de vangst die de politie maandagnacht in Noordwolde deed. Daar werd een grote hennepkwekerij ontmanteld.

Het deed denken aan de schandpaal

Twee verdachten stonden midden in de nacht tijden lang geboeid aan een paal. De foto’s die in de media verschenen deden me denken aan de ouderwetse schandpaal. Het aangehouden duo werd te kijk gesteld. Voor sommige daders, zoals de overvallers van het echtpaar Stoker, zou wat mij betreft de schandpaal weer in ere hersteld mogen worden.