Met gefilmde reportage: Opera Spanga zoekt de jeugd op

Spanga - Opera Spanga wil zich meer gaan richten op de jeugd. Dat maakte regisseur Corina van Eijk donderdagavond duidelijk bij de première van Opera Spanga.

Spanga Opera Spanga wil zich meer gaan richten op de jeugd. Dat maakte regisseur Corina van Eijk donderdagavond duidelijk bij de première van Opera Spanga.

Na de reportage gaat de tekst verder

De komende 10 jaar gaat de opera proberen het jonge publiek aan zich te binden. Opera Spanga bestaat nu 30 jaar en ook voor de opera geldt: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Boek over Opera Spanga voor Edwin Rutten

Met die gedachte werd het eerste exemplaar van het door Kasper Jansen geschreven boek over de historie van Opera Spanga aangeboden aan Edwin Rutten. Hij staat bij velen nog altijd in het geheugen gegrift als Ome Willem, de kindervriend die zijn jeugdige kijkers leerde hoe ‘deze vuist op deze vuist’ werd geplaatst.

Rutten is ook een groot liefhebber van opera. Die passie leerde hij 30 jaar geleden van zijn vrouw, operazangeres Annet Andriessen. Samen bezoeken zij in Europa en in Nederland vaak voorstellingen. Hij is al jaren ook aanwezig bij Opera Spanga en waardeert enorm de eigenzinnige wijze waarop Corina van Eijk volgens hem haar stempel drukt op de opera.

Waarderende woorden voor Jacob de Wolf

Burgemeester Andé van de Nadort overhandigde het eerste exemplaar van het boek aan Rutten. Waarderende woorden van Corina van Eijk waren er voor schrijver Kasper Jansen en Jacob de Wolf. Hij stelde altijd zijn land beschikbaar voor de opera. Dat is dit jaar voor het laatst omdat De Wolf de boel heeft verkocht. Opera Spanga is nog op zoek naar een nieuwe locatie.

Italiaanse temperaturen

De première van ‘Pagliacci’en ‘Il Tabarro’ vond plaats onder Italiaanse temperaturen. Het publiek werd in de tent letterlijk en figuurlijk warm van de twee korte opera’s. Er was na afloop een ovationeel applaus voor de cast, het orkest Filharmonie Noord en  Corinne van Eijk.