Inbreker tankstation Oldeberkoop moet voor mededaders betalen

Oldeberkoop - Bij een inbraak in het Gulf-tankstation aan de Weeme in Oldeberkoop, in de nacht van 20 oktober 2017, lieten de inbrekers een ware ravage achter. De toegangsdeur was ingegooid met een baksteen, de kassa en de winkel waren overhoop gehaald en de buit bedroeg shag en sigaretten.

Een paar maanden daarvoor was hetzelfde tankstation ook al doelwit geweest van inbrekers. Via bewakingsbeelden en logisch speurwerk kon de politie een van de daders achterhalen: het ging om een 19-jarige jongen die destijds in een instelling voor begeleid wonen verbleef. Begeleiders van de instelling hadden hem herkend.

Vrijdag, bijna twee jaar na de inbraak, zat hij tegenover rechter Gustaaf Wijnands. Hij bekende dat hij bij de inbraak betrokken was geweest. Wie er toen nog meer bij waren wilde hij niet zeggen. Volgens advocate Alie Westerhuis deels uit angst en omdat hij afscheid had genomen van zijn oude vriendengroep.

Letterlijk en figuurlijk afrekenen

De verdachte had ook zijn oude gewoontes aan de wilgen gehangen: hij gebruikt geen drugs meer en hij drinkt niet meer. Ondanks al die gunstige ontwikkelingen moest er nog wel afgerekend worden, letterlijk en figuurlijk. Omdat hij de namen van de mededaders niet wilde noemen, draaide de jongen op voor alle kosten.

Voor het herstellen van de toegangsdeur moet hij rum 640 euro betalen. Omdat hij erg zwaar tilde aan wat hij ‘een hele nare inbraak noemde’, ging de rechter zelfs boven de eis van officier van justitie Bas Rademacher uit. Die had een werkstraf van 50 uur geëist. De rechter maakte er 80 uur van.

Wijnands hield er wel rekening mee dat de verdachte een licht verstandelijke beperking heeft, dat hij daardoor makkelijk beïnvloedbaar is en niet altijd de gevolgen kan overzien van alles wat hij doet. Ook strafte de rechter volgens de maatstaven van het jeugdstrafrecht.