Doldersummerveld herstelt zich opvallend snel na enorme brand

Het Doldersummerveld heeft zich opvallend snel hersteld van de natuurbrand van bijna een jaar gelden. Vanaf de Huenderweg is het amper te zien waar het vuur heeft gewoed.

Om nog sporen van de brand te zien dient een flink stuk van het fietspad over het heidegebied van 400 hectare binnen het Nationaal Park Drents-Friese Wold te worden gevolgd. Dat fietspad was de grens van de vuurzee die op 7 en 8 augustus 2018 in de richting van Wateren trok.

Ruim 150 brandweermensen van meer dan 25 korpsen, ondersteund door een blushelikopter van defensie, politie, boeren en loonwerkers wisten het vuur bij de campings vandaan te houden, maar een kwart van het natuurgebied ging wel verloren.

Dode bruine bomen

Wie een kijkje gaat nemen valt al snel vallen de dode bruine bomen op, die langs de grens staan van het getroffen gebied. En hoe weinig neerslag er de laatste maand ook weer is gevallen: wat eens een heideveld was, is nu een fel groen gekleurde savanne. "Dat gras keerde vorig jaar al terug", zegt Harald de Graaf van stichting Het Drentse Landschap. "Vrij vlot na de brand deden de Schoonebeker heideschapen en de hooglanders op het verbrande heideveld zich tegoed aan het jonge gras van ‘t pijpenstrootje. Dit is belangrijk anders heb je kans dat pijpenstrootje gaat overheersen, en de andere soorten zich moeilijk kunnen vestigen."

De hoop is er op gevestigd dat de heide er ooit weer terug zal keren. "We zien momenteel veel schapenzuring, maar de jonge heideplanten staan er ook al weer tussen, de verwachting is dat over een aantal jaren de heide weer paars kleurt. Wij vinden dat het stuk heide waar de brand is geweest zich snel hersteld."

Indrukwekkende silhouetten

Vlinders en reptielen die afhankelijk zijn van hoge vegetatie zullen zich er de eerste jaren niet meer laten zien, zo is de verwachting. Ook de populatie ringslangen, adders en hazelwormen is na de brand flink uitgedund. Verder staan midden in de groene vlakte grove dennen, die de brand niet hebben overleefd. Ze vormen indrukwekkende silhouetten in een nu toch wat surrealistisch landschap.