Met gefilmde reportage: Wolvega en Noordwolde krijgen snel glasvezelkabel

Wolvega – Wolvega en Noordwolde krijgen beide glasvezel. KPN NetwerkNL investeert ruim vijf miljoen om dat mogelijk te maken. In de Blomslaan in Wolvega is maandag begonnen met de aanleg.

Er wordt per dag zo’n 110 meter kabel aangelegd. Het gaat straat voor straat. Volgens directeur Jeroen van der Jagt van KPN Noord-Oost Nederland is Wolvega één van de relatief kleinere dorpen waar zijn bedrijf glasvezel legt. Er worden ongeveer 8000 aansluitingen aangelegd in Weststellingwerf.

Karwei duurt 17 weken

Het karwei in Wolvega gaat naar schatting zeventien weken duren. Na Wolvega wordt er in een ander Fries dorp glasvezel gelegd. Daarna is Noordwolde aan de beurt.

‘We zijn blij dat Wolvega glasvezel krijgt, zegt wethouder Jack Jongebloed. ‘Snel internet is bijna een nutsvoorziening aan het worden. Niet alleen ondernemers, maar ook inwoners hebben steeds vaker snel internet nodig, bijvoorbeeld voor zorg of school.’

Ook voor boeren en maatschappelijke organisaties is snel internet belangrijk. Dankzij glasvezel krijgen de gebruikers heel veel capaciteit om te internetten.

Jeugd moet snel gamen

‘Vooral voor de jeugd is het heel belangrijk dat ze op glasvezel heel goed kunnen gamen. Dat gaat met name over de reactiesnelheid’, weet directeur Van der Jagt van KPN. Volgens hem is het glasvezelnetwerk momenteel de beste technologie om breedband over te krijgen.

KPN investeert 5 miljoen

KPN investeert vijf miljoen in Wolvega en Noordwolde. Dat geld moet uiteraard worden terug verdiend. Wat als iemand een abonnement heeft op Ziggo?  ‘Dan is er zo meteen een mooi netwerk van KPN waar mensen keuze vrijheid hebben om te kijken waar ze hun abonnementen onder willen brengen’, antwoordt Van der Jagt.

Ook abonnees van andere providers kunnen de door KPN aangelegde glasvezel nu gratis tot in de meterkast  laten leggen. In een later stadium kan men dan eventueel alsnog overstappen.

Hoewel maandag al de eerste straten in Wolvega van glasvezel werden voorzien, werd woensdag morgen achter Huize Lindenoord het officiële startschot gegeven. Wethouder Jongebloed haalde met een minikraantje zand uit de van enkele tegels ontdane stoep.

Convenant ondertekend

Daarna ondertekende hij samen met Van der Jagt een convenant. Er zijn ondermeer afspraken gemaakt over de graafhoogte, over het herstellen van de trottoirs en over verantwoordelijkheden als er iets mis mocht gaan.

Zodra de werkzaamheden in een straat starten, informeert KPN NetwerkNL de inwoners enkele dagen van te voren. Inwoners kunnen voor vragen over de aanleg, planning en voordelen van glasvezel elke vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur terecht in de shop-in-shop bij Expert aan de Van Harenstraat in Wolvega.