Huishoudens en bedrijven krijgen slimme meter

Wolvega - Netbeheerder Liander is gestart met de kosteloze plaatsing van nieuwe energiemeters bij huishoudens en kleine bedrijven.

De traditionele elektriciteits- en gasmeter worden vervangen door slimme energiemeters. Inwoners met postcode 8388, 8389, 8391 tot en met 8397, 8421 tot en met 8428 en 8474 tot en met 8477 ontvangen een brief met meer informatie over de slimme meter. In de tweede brief staat een datum waarop de monteur langskomt om de nieuwe energiemeters te plaatsen. De slimme meters worden nu kosteloos geplaatst, omdat Liander de hele wijk in één keer kan voorzien van slimme meters.

Automatisch

De slimme meter is een digitale meter die zelf het energieverbruik registreert. Elke twee maanden worden automatisch de meterstanden gedeeld met de energieleverancier en de klant ontvangt op dat moment een kosten- en verbruiksoverzicht. De slimme meter is een belangrijke stap om de elektriciteitsnetten klaar te maken voor de toekomst. Zo wordt elektriciteit niet meer alleen geproduceerd door de traditionele energieleveranciers, maar komen er steeds meer producenten bij. Dit zijn bijvoorbeeld bezitters van zonnepanelen die via het dak elektriciteit opwekken, zowel voor eigen gebruik als voor teruglevering aan het energienet.