Rechtvaardig
Door Eerde de Vries

Twee grenzen en de Nederlandse vlag

We kenden de hartverscheurende foto van de verdronken 3-jarige Syrische peuter met zijn rode T-shirtje en zijn blauwe broekje. Zijn lijkje spoelde september 2015 aan op een Turks strand nadat Alan in de Middellandse Zee was verdronken. Hij haalde het rijke veilige Westen niet.

Eind juni werden wij weer geschokt door een foto die we liever niet zagen, van een vader en dochter die in de Rio Grande, de grensrivier tussen Mexico en de Verenigde Staten, waren verdronken. Ook zij deden een tot mislukken gedoemde poging “het beloofde land” te bereiken. 

De foto’s zullen even een schok teweegbrengen. Cynisch gesteld, zowel in Europa als in Amerika, zullen de regerende politici er stiekem blij mee zijn. Ze passen in hun beleid waarbij de drenkelingen gebruikt worden, zoals boeren de dode kraaien gebruiken, als gruwelijke vluchtelingen-verschrikkers. 

Ook de erbarmelijke omstandigheden in overvolle vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden moeten de vluchtelingen aan de Zuidkant van de Middellandse Zee ontmoedigen. Op dit punt is Europa geen haar beter dan Trump die aan “zijn”, de goede, kant van de Rio Grande precies hetzelfde doet.   

Op de Middellandse Zee hebben de afschrikkingsmaatregelen, zoals het opvoeren van budget voor grensbewaking van 6 naar 333 miljoen, het criminaliseren van organisaties die nu nog vluchtelingen redden op de Middellandse Zee en de Turkije deal, nog niet geholpen want er zijn inmiddels alweer 34.000 vluchtelingen verdronken.

Eind vorige week werd de kapitein van de Sea Watch 3 in de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa gearresteerd. Omdat, zo zou je bijna zeggen, haar schip een kleine 50 vluchtelingen uit zee had opgepakt. De Sea Watch 3, varend onder Nederlandse vlag, is een van de laatste schepen die ondanks tegenwerking van de autoriteiten moedig voortgaat met het redden van mensenlevens.

Nee, ze werd gearresteerd, opdat de Italiaanse regering het begrijpelijkerwijs zat was dat al die uit de Middellandse Zee geredde vluchtelingen op haar grondgebied worden “gedumpt”.

Terecht wijzen de Italianen naar Nederland als land dat eerder in aanmerking zou moeten komen om deze kleine 50 vluchtelingen op te vangen. Maar Noordelijk Europa, ik zou bijna zeggen: “Boreaal Europa”, laat landen als Italië en Griekenland en de daar verblijvende vluchtelingen liever daar stikken dan hier opvangen, uit angst voor stemmenverlies. 

 Zie voor meer blogs van Eerde de Vries de Rubriek Rechtvaardig