Echtpaar Postma is zestig jaar getrouwd: ‘We genieten elke dag in Vledder’

Vledder - Het echtpaar Jan en Eiske Postma-van der Laan uit Vledder kijkt terug op een geweldige 60e huwelijksdag. Met zo’n honderd familieleden, vrienden en kennissen werd het feest woensdag gevierd bij Herberg De Wilde Hof in Vledder. En toch zat er ook een smet op de dag. Het gemis van zoon Tonny laat zich nog elke dag voelen.

Jan Postma en Eiske van der Laan ontmoetten elkaar toen ze beide 16 waren. De in Usquert geboren Jan zat op dansles in Uithuizen en trof daar de even oude Eiske die in die plaats opgroeide. De vonk sloeg over en het paar verloor elkaar nooit meer uit het oog. Ook niet toen Jan naar Meppel ging om daar aan de slag te gaan als buschauffeur bij de Drentse Vervoer Maatschappij DVM.

Een lastige tijd door de woningkrapte. Trouwen leek het devies om in Meppel toch een woning te bemachtigen. Helaas. Pas toen zoon Tonny in Groningen werd geboren, kwam voor het jonge gezin Postma in 1960 een woning vrij in één van de flats op het Troelstraplein.

Zes jaar woonden ze daar met z’n drieën. Toen volgde een verhuizing naar de Heinsiusstraat en weer zes jaar later werd een eengezinswoning betrokken aan de Gerard ter Borchstraat. Veertig jaar werkt Jan bij de DVM. Lang als chauffeur, de laatste jaren als controleur. ‘Met 58 ging hij met pension’, vertelt Eiske die samen met haar echtgenoot actief was bij de Groninger vereniging Aigen Haimers.

De verhuizing naar Vledder in 1991 kwam eigenlijk als een verrassing. ‘We wilden graag terug naar een dorp en nog nooit hadden wij in een koopwoning gewoond. In Vledder deed zich dé kans voor om dat wel te doen. We hebben het huis gekocht, zijn verhuisd en hebben nooit spijt gehad.’

Heel actief

In Vledder vond het echtpaar Postma snel haar draai. En nog steeds. De 83-jarige Jan is bijvoorbeeld nog voorzitter van ouderengroep Ons Genoegen en samen mogen ze nog graag fietsen. Eiske zwemt nog vaak, maar wanneer het beter weer wordt ruilt ze dat graag in voor het fietsen.

Woensdag vierden ze groot feest, maar helaas zonder zoon Tonny. Die overleed 14 jaar geleden op 43 jarige leeftijd plots aan een hartstilstand. Zijn vrouw Aly is nog steeds onze schoondochter. ‘Een bonus-schoondochter’, zo omschrijft Eiske. ‘We hebben nog steeds heel goed contact, ook met haar nieuwe vriend. Echt , we mogen niet mopperen. We zijn nog redelijk gezond, gaan nog met vakantie en genieten elke dag. En niet alleen van elkaar, maar van iedereen om ons heen.’