Opening tentoonstelling schilderijen 'Een ruime horizon'

Wolvega – Op donderdagmiddag werd in de Kijkzaal in Wolvega in bijzijn van ruim 60 belangstellende de tentoonstelling ‘Een ruime horizon’ geopend door Bas Ligthart, zoon van de schilder Anny Ligthart.

“Mijn moeder schildert zowel thuis als op verschillende locaties. Eén van haar lievelingsplekken is de langs de Linder. Ik ben trots op de werken die mijn moeder maakt en wat nu in de Kiekzaal in de bieb hangt en met discipline en doorzettingsvermogen”, aldus Bas Ligthart.

Anny Ligthart is in 1955 geboren “op de Haule”. Vanaf haar elfde jaar tot 2001 heeft zij in de Noordoostpolder gewoond, maar keerde toen terug naar Friesland. Samen met haar man geniet ze van de luxe van genoeg tijd en ruimte om zich volledig toe te leggen op schilderen en tekenen. De laatste jaren begeleidt zij een groepje mensen op het Zorgland Laagduurswoude in Makkinga bij het schilderen en verzorgt ze nu en dan cursussen op het gebied van tekenen en schilderen.

Het Landschap in het algemeen en vooral van de Stellingwerven in het bijzonder vormen voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie. Als het weer het toe laat is zij dan ook vaak met haar schilderspullen in het landschap te vinden.

De eerste expositie in de Kijkzaal bestond uit werken die langs en in de naaste omgeving van de Linde gemaakt zijn. Met de titel “met de stroom mee” vond deze tentoonstelling plaats in 2010. Nu, 9 jaar later is de liefde voor het landschap en de natuur nog steeds niet gedoofd. Waren de landschappen “leeg” in 2010, nu vormen zij steeds vaker het “decor” waarin dieren en mensen een rol spelen.

Naast het scherpe oog voor detail, het sfeerbepalende kleurenpalet en het spel van licht en schaduw is zij steeds op zoek naar de verte. In de tentoonstelling “een ruime horizon” wordt dit in beeld gebracht. Er zijn puur realistische werken te zien, schilderijen met een vleugje fantasie maar ook geheel verzonnen composities. Hoe het ook zij, de horizon is bepalend voor elk werkstuk, al of niet zichtbaar aanwezig, ergens in de verte…..

De expositie is te zien tot 29 juni tijdens de openingsuren van de bibliotheek Wolvega.