Sporter/trainer Jan Echten in het zonnetje

Wolvega - Dit jaar is het 35 jaar geleden dat de “Echte(n) loopgroep” is opgericht door sporter/trainer Jan Echten (73) uit Wolvega. Dat werd zondag gevierd op reünie bij Pieter Poot in De Blesse met ruim (ex-)lopers. Hij kreeg een boek aangeboden met daarin 35 jaar herinneringen met als thema ‘Respect’.

 De groep is destijds ontstaan omdat een aantal mensen trainden voor een triatlon en Jan Echten, destijds badmeester bij zwembad De Steense, zich verdiept had in hardloopschema’s hiervoor. De trainingen waren vanaf het begin af aan pittig. Er is met recht sprake van hardlopen. Jaar in jaar uit verzamelen zich wekelijks gemiddeld zo’n 20 hardlopers, op papier een kleine 40, zich in de wintermaanden bij BerkenStede of bij de Steense voor de training. Iedereen kan komen trainen. Er wordt geen contributie gevraagd. Het enige vereiste is een goede hardloopconditie om de groep bij te houden.

Hoewel de samenstelling van de groep door de jaren heen wisselt, blijft het aantal lopers hetzelfde. Dat is de verdienste van Jan Echten, trainer vanaf het eerste uur en de drijvende kracht achter deze groep. Wekelijks zet hij zich belangeloos in door het opstellen van trainingsschema’s en coacht hij de groep. 

Twee keer per jaar organiseert hij 5km loopjes en houdt hij nauwgezet uitslagenlijsten bij. Bovendien stimuleert hij mensen om naar hardloopwedstrijden te gaan en nodigt iedereen uit om mee te lopen met deze groep. Gezelligheid, saamhorigheid en samen met sport bezig zijn kenmerkt de groep.
Naast de hardloopgroep heeft Jan Echten zich ook jarenlang ingezet voor de organisatie van de jaarlijkse Duathlon in Wolvega, hij was de initiatiefnemer. Deze is er nog steeds. Ook heeft hij jarenlang in groepsverband op de woensdag en zondag gefietst.

In 2014 werd Jan Echten op het Sportgala van Oost- en Weststellingwerf verkozen tot vrijwilliger van het jaar. Sport maakt nog elke dag een groot deel van zijn leven uit en als het aan hem ligt, is hij nog lang niet uit gesport, maar gaat het wel wat rustiger aan doen.