Ronde van Zuidoost Friesland is ter ziele

Appelscha - De Ronde van Zuidoost Friesland houdt op te bestaan. De organisatie van Frieslands oudste wielerklassieker is er niet in geslaagd het financiele plaatje voor dit jaar rond te krijgen.

Er zijn ondanks de inspanningen van veel vrijwilligers onvoldoende bedrijven bereid gevonden om de gerenommeerde wielerklassieker te sponsoren. Ook de gemeente Ooststellingwerf was niet bereid een bijdrage te leveren uit het daarvoor bestemde meerdaagse evenementenbudget. Ook wordt de regelgeving een steeds grotere kostenpost.

Stukje wielergeschiedenis

Met pijn in het hart besloot de organisatie, de Stichting Wieler Promotie Olympia, deze wedstrijd van de kalender te halen. Hiermee komt een einde aan een stukje wielergeschiedenis, die in 1975 begon voor de mannen en in 1978 voor de vrouwen. Veel winnaars verdienden later hun sporen in het profpeloton. Ook in het wielerpeloton heeft deze klassieker een goede naam. Veel ploegen schreven hun renners maanden geleden al in. Ook voor hen is het een teleurstelling dat deze wedstrijd niet doorgaat. De organisatie zag echter geen andere oplossing.

De Ronde van Zuid-Oost Friesland voor mannen en vrouwen stond voor 25 en 26 mei op de agenda. Start en finish zijn op de Bosberg in Appelscha. Vorig jaar werd de 42e en dus voorlopig laatste editie van de wielerronde verreden.

Olympia's Tour

De ronde werd jarenlang verreden onder de naam Ronde van Zuid Friesland met tot 2009 start- en finish in Heerenveen. De ronde kreeg zijn huidige naam toen, om organisatorische redenen, werd gekozen voor Appelscha als start- en finishplaats. Dat voor Appelscha werd gekozen had als reden dat Appelscha met de organisatie van een etappe van Olympia’s Tour in 2007 had laten zien heel goed in staat te zijn om een grote wielerwedstrijd te organiseren.

De eerste editie voor amateurs met start- en finish in Appelscha werd in 2010 gewonnen door René Hooghiemster. Door het wegvallen van de hoofdsponsor lukte het de organisatie niet om de wedstrijd te laten verrijden in 2015 en 2016. In 2017 werd de wedstrijd opnieuw op de agenda geplaatst.