Natuurspeeltuin Rik de kikker en parkeerplaats Munnekeburen officieel in gebruik genomen

Munnekeburen - Samen met de oud-leerlingen van groep 8 schooljaar 2014-2015 van de openbare basisschool De Aventurijn in Munnekeburen opende wethouder Roelof Theun Hoen donderdagmiddag de nieuwe speeltuin en parkeerplaats in Munnekeburen. Er was ook een prijsvraag aan verbonden die is gewonnen door Elin de Wit. Zij bedacht de naam Rik de kikker voor de natuurspeeltuin.

De speeltuin is een langgekoesterde wens van het dorp. Een speeltuincommissie, met daarin actieve inwoners van Munnekeburen, hebben gezorgd dat de jeugd hier nu lekker kan spelen. De gelijktijdig aangelegde parkeerplaats verbetert de toegankelijkheid van het aangrenzende Natuurpark Rottige Meente.

Al in december vorig jaar startte de speeltuincommissie met het plaatsen van speeltoestellen. De afgelopen maanden werd hard gewerkt aan de afronding. Het resulaat mag er zijn. Speeltuin dankzij Kindergemeenteraad Soms zijn kinderen voor één dag de baas in de gemeente Weststellingwerf, een initiatief van Madurodam, ProDemos (Huis voor democratie en rechtsstaat) en de gemeente. Scholieren nemen dan voor één dag plaats op de stoel van een gemeenteraadslid. Zij presenteren plannen en debatteren hierover. Net als in de echte gemeenteraad stemmen ze over de plannen. Groep 8 van De Aventurijn van het schooljaar 2014/2015 diende het speeltuinplan voor Munnekeburen in. Dit plan kreeg een meerderheid van de stemmen en werd aangenomen. De gemeente beloofde het plan uit te voeren. Madurodam stelde hiervoor € 2.000 beschikbaar.

Voorzitter Plaatselijk Belang, Reinier de Jong: „We hebben met elkaar een belofte ingelost. Het heeft even geduurd, maar mooi dat het plan van onze kinderen nu is gerealiseerd en het levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van ons dorp. Niet onbelangrijk in deze tijd.”

De speeltuincommissie heeft onder de vlag van plaatselijk belang ruim € 65.000 aan fondsen en sponsoring binnengehaald om de speeltuin te realiseren. Vanuit de gemeente kwam geld uit het dorpenfonds.

Spelen én parkeren Het idee van een speeltuin werd onderdeel van een groter plan. Wethouder Roelof Theun Hoen: „Mooi dat het speeltuininitiatief van de kinderen hier samenkomt met de wens van Staatsbosbeer en de gemeente om ook het natuurgebied de Rottige Meente beter toegankelijk te maken voor bezoekers. Kortom een win-win situatie, met als resultaat een prachtige ontmoetingsplek voor jong en oud.”

Grondeigenaren maakten het mogelijk dat de gemeente de voor de aanleg van de parkeerplaats benodigde grond kon aankopen. Plaatselijk Belang vervulde hierin een bemiddelende rol. Plaatselijke ondernemers legden het parkeerterrein aan. De gemeenteraad van Weststellingwerf stelde hiervoor extra geld beschikbaar. Ook de Stichting Ondernemende Veenpolder (SOV), de club van recreatie-ondernemers, werkte mee aan dit project.