Locomotief is opgeladen

Noordwolde - De overdacht van de restanten van een oude locomotief aan het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde is afgerond. Het zware gevaarte staat inmiddels op een vrachtwagen van transportbedrijf De Nekker uit Noordwolde.

De NS 164, zoals de officiele registratie luidt, is door het Oorlogsmuseum in Overloon geschonken aan Noordwolde. Het vlechtmuseum en het Dorpsarchief Noordwolde ontfermen zich over het gehavende gevaarte, dat met hulp van de gemeente Weststellingwerf vandaag vervoerd kan worden. De NS 164 is door een stichting gebruikt voor restauratie  van de weer rijdende zuster: de NS 162. Ook die reed ooit tussen Steenwijk en Oosterwolde.

De locomotief behoorde tot een serie van twintig locomotieven, die in 1941 en 1942 in Engeland zijn gebouwd. In juli 1944 werden ze op het invasiestrand van Normandie gezet om vandaar de geallieerde troepen te bevoorraden. Na de oorlog werden er vijf in gebruik genomen door de de Nederlands Tramweg Maatschappij (NTM) in het grensgebied van Drenthe en Friesland. De NS 164 reed tot 1957 tussen Steenwijk en Oosterwolde en voerde bijvoorbeeld duizenden stoelen af vanuit Noordwolde. 

De locomotief komt later vandaag aan in Noordwolde en wordt tijdelijk opgeslagen in afwachting van een restauratieplan. Ooit was het de bedoeling dat het oorlogsmuseum de locomotief zou restaureren en exposeren. Daar is het dus nooit van gekomen. Hij lag al vele jaren weg te roesten, maar zal nu als industrieel ergfoed een opvallende stilstaande verschijning worden in het straatbeeld van Noordwolde.