Petret van de Weke: Prins Bernhard bezoekt Wolvega

Wolvega - Ruim 60 jaar geleden, in 1955, bezocht prins Bernhard Wolvega. Zijn bezoek was een hoogtepunt tijdens het toen gehouden Pieter Stuyvesantfeest.

Op de foto is de echtgenoot van de latere koningin Juliana in gesprek met Weststellingwerfs burgemeester Hendrik Huisman.

Nieuwe winkeliersvereniging na Tweede Wereldoorlog

Het feest werd destijds georganiseerd door de winkeliersvereniging. Reeds voor de Tweede Wereldoorlog kende Wolvega een winkeliersvereniging. Door de oorlog ging die ter ziele. Een groep middenstanders kwam op 3 januari 1946 bij elkaar om opnieuw de handen ineen te slaan. De HNI was geboren en poogde om Wolvega op de kaart te zetten.

Belangrijke pijlers waren de feesten. Het eerste volgde vlak na de oprichting van de HNI bij de Andries Veenstrastraat en het Sleeswijkplein, waar een grote feesttent stond. De feesten werden niet veel later de Pieter Stuyvesantfeesten genoemd. De feesttent verhuisde naar waar nu verpleeghuis Lindestede zit.

De feesten werden steeds groter. Destijds was het Pieter Stuyvesantfeest in juli en duurde een week. Burgemeester Huisman had ook een groot aandeel in deze voor Wolvega gunstige ontwikkeling. De feesten trokken in de loop der jaren veel mensen.

Voorganger van Lindefestival

Ondermeer Lee Towers, Normaal en de Golden Earring traden op in Wolvega. Later werd de feestweek verplaatst naar het najaar, om de boel rondom draverijen te bouwen. Een week lang feest zat er later ook niet meer in, omdat alles simpelweg te duur werd en de mankracht ontbrak. Het huidige Lindefestival is hetgeen wat van de eens zo vermaarde feestweek is overgebleven.