Petret van de Weke: Keizer Hero vertelt over bronnenbad

Nijetrijne - In 1987 presenteerde de gemeente Weststellingwerf het Toeristisch Recreatief Ontwikkelingsplan. De presentatie van de nota vond plaats in een feesttent bij de Driewegsluis in Nijetrijne.

Het programma was door Lorenti Fun Promotions gegoten in een sprookjesachtige sfeer. Uit een grote taart sprong een luchtig geklede haremdame. Uit een forse kluis verscheen ook een haremdame. Wethouder Hero Werkman nam de eerste exemplaren van de nota in ontvangst.

Voor de gelegenheid droeg de wethouder een grote kroon. Als ‘keizer Hero’ sprak hij de aanwezigen (vertegenwoordigers van diverse dorpen) toe. In zijn ‘troonrede’ becijferde Werkman dat de gemeente in 1987 ruim 1 miljoen gulden had gestoken in verbetering van de recreatieve infrastructuur, zoals fietspaden langs de Linde.

In 1988 werd opnieuw een miljoen in de sector gepompt en ook de jaren daarna werd er jaarlijks twee ton in de begroting gereserveerd voor recreatie en toerisme. In die tijd werd Noordwolde in Weststellingwerf benoemd tot het speerpunt van toerisme.

Er was zelfs sprake van een bronnenbad in Noordwolde. De gemeente wilde mee betalen aan een haalbaarheidsonderzoek. Bij Noordwolde bleek mineraalwater van zeer goede kwaliteit in de grond te zitten. Wethouder Werkman vertelde dat Noordwolde precies op de breuklijn van aardlagen ligt, vergelijkbaar met de situatie in Nieuweschans. In het vlechtdorp verschenen zelfs als flesjes met het mineraalwater.

Het leek te mooi om waar te zijn en dat was het ook. Van de ambitieuze plannen kwam niks terecht. Voor Keizer Hero had de presentatie van het rapport nog een staartje. Het CDA vond de presentatie ongepast en noemde de ludieke toeren niet representatief voor het bestuur van de gemeente en hikte aan tegen de kosten. De bijeenkomst kostte 6000 gulden. Het liep met een sisser af, maar wethouder Werkman ging in de wandelgangen nog lang als Keizer Hero door het leven.